Informații pentru site: COVID-19
Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (08.07.2021): https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2564-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-din-08-07-2021/file
Informații despre condițiile de călătorie în Turcia (22.06.2021)
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Începând cu data de 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Republica Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și cazare. În situația în care pasagerii nu au completat anterior călătoriei formularul sus-menționat, aceștia vor fi sprijiniți de către reprezentanții companiei aeriene pentru completarea acestuia.
Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată, rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).
La data de 31 mai 2021, autoritățile turce au anunțat noi măsuri aplicabile călătoriilor în acest stat:
1. Persoanele care sosesc din sau care au călătorit în Afganistan, Bangladesh, Brazilia, Africa de Sud, India, Nepal, Pakistan sau Sri Lanka în ultimele 14 zile trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare, fiind necesară respectarea măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, în locuri special amenajate și indicate de Prefecturile competente. De asemenea, la finalul perioadei de carantină este necesară efectuarea unui test molecular tip PCR, iar dacă rezultatul acestuia este negativ, măsura se suspendă. În caz contrar, persoanele ale căror teste au rezultate pozitive vor fi plasate în izolare, măsura putând fi suspendată numai după efectuarea unui nou test, al cărui rezultat să fie negativ, după a 14-a zi de izolare.
2. Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Iran, Egipt și Singapore trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară.
3. Măsuri aplicabile persoanelor care sosesc din celelalte state care nu au fost menționate la punctele 1 și 2 de mai sus:
- Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
- Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.
ATENȚIE! Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.
- Cu excepția călătorilor care sosesc din statele menționate la punctele 1 și 2, celelalte persoane care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății. De asemenea, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutației B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu efectuarea unui test tip PCR.
5. Personalul navigant al navelor și aeronavelor, precum și personalul declarat esențial, precum navigatorii și șoferii de tir sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test tip PCR sau de la măsura carantinei.
Copiii minori cu vârsta de până la 6 ani nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Minorii care au vârsta de peste 6 ani (inclusiv) trebuie să prezinte fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării în Turcia, fie un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore înaintea sosirii, chiar dacă sunt însoțiți de părinți care prezintă dovada vaccinării împotriva COVID-19.
Atenție! Începând cu luna decembrie 2020, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care vor efectua tranzit aeroportuar (pe cale aeriană) pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).
Atenţie! În contextul pandemiei de COVID-19, deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naţionale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România.
Deținătorii de pașapoarte diplomatice şi de serviciu nu sunt exceptați de la regulile menționate anterior, aceștia având, la rândul lor, obligația de a prezenta un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Turcia.
Informații despre condițiile de călătorie în Grecia (05.07.2021)
INFORMARE OFICIALĂ CĂLĂTORII GRECIA
Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:
1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
2. unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
- rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
- dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
- un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
- certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.
Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.
În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.
Accesul pe cale rutieră
- Regimul la punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas și Svilengrad – Ormenio rămăne neschimbat, respectiv funcționează non-stop, accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
- Suplimentar, a fost extins programul de funcționare al PCTF Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), de la 7.00-23.00, la regim non stop (24/24), accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
- În plus, următoarele PCTFuri funcționează în regim non-stop (24/24), de asemenea pentru toate categoriile de persoane: Evzones (granița cu Macedonia de Nord), Niki (granița cu Macedonia de Nord), Doirani (granița cu Macedonia de Nord), Kastanies (granița cu Turcia), Kipi (granița cu Turcia), Kakavia (granița cu Albania), Kristallopigi (granița cu Albania), Exohi (granița cu Bulgaria)
- Punctul de trecere a frontierei Mavromati (granița cu Albania) rămâne deschis între orele 08:00-16:00, limita zilnică fiind de 250 de persoane, iar testul rapid fiind obligatoriu pentru toate aceste persoane.
- Conform Deciziei nr. Δ1α/Γ.Π.οικ. 41221 publicate în Monitorul Oficial elen nr. 2878/1.07.2021, aceste dispoziții sunt valabile până la data de 8 iulie 2021, ora 06:00.
- Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.
Recomandări:
- respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
- evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
- utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
- respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
- în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.
Informații despre condițiile de călătorie în Bulgaria (27.05.2021)
INFORMARE OFICIALĂ CĂLĂTORII BULGARIA
Potrivit Ordinului nr. RD-01-374 al ministrului sănătății al Republicii Bulgaria, emis în 27 mai 2021 şi aplicabil în perioada 27 mai – 31 iulie 2021, cetățenii români care sosesc din România vor putea intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.
Informații despre condițiile de călătorie în Egipt (22.06.2021)
INFORMARE OFICIALĂ CĂLĂTORII EGIPT
- Autoritățile din Egipt solicită completarea OBLIGATORIE a formularului de localizare a pasagerilor (PLF). Acest formular trebuie completat de fiecare persoana in parte. In cazul turistilor minori, formularul poate fi completat de catre tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informatiilor furnizate. Link formular
- Începând cu luna septembrie 2020, toți pasagerii curselor aeriene care intră în Republica Arabă Egipt, prin orice aeroport, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Această măsură se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit pe aeroporturile din Republica Arabă Egipt, chiar dacă destinația finală nu impune prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
- Este necesar ca testul să fie de tipul RT-PCR, efectuat de către un laborator specializat, autentificat prin ștampilă, fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări. În mod obligatoriu, testul tip PCR prezentat autorităților egiptene trebuie să fie în original, să aibă ștampila laboratorului de analize, să cuprindă data și ora recoltării probei biologice și să fie redactat în limba engleză, cu mențiunea NEGATIVE.
- Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt sunt copiii cu vârsta sub 6 ani. Nu există alte categorii de persoane exceptate.
- La sosirea pe aeroporturile din Marsa Matrouh, Hurghada (guvernoratul Red Sea), Sharm El Sheikh (guvernoratul Sinaiul de Sud), Luxor și Aswan turiștii sunt scutiți de obținerea vizei de intrare pe teritoriul egiptean (până la data de 30 Aprilie 2021). Incepand cu data de 01.05.2021, se plateste viza (25$/persoana). Cetățenii români care sosesc direct pe aeroportul din Cairo au nevoie de viză de intrare, care se obține de la Ambasada Republicii Arabe Egipt la București sau direct de la autoritățile de frontieră din aeroport.
- În hotelurile desemnate (doar cu ocuparea a 50% din capacitate) au fost luate măsuri de protecție speciale, iar în cazul depistării unui caz de COVID-19, persoana în cauză va fi plasată în carantină în camere special amenajate în hotel, iar în cazul agravării simptomelor va fi spitalizată (situație care va genera condiții speciale de tratament și întoarcerea în țară pe cheltuiala turistului).
- Se recomandă ca toți turiștii să fie în posesia unor asigurări medicale de călătorie care să acopere minim 20.000 Euro/Dolari (ca sumă asigurată), având în vedere costurile foarte mari percepute de spitalele locale.
- Conform reglementărilor/legislației aviației egiptene și a Poliției de frontieră (referitoare la cursele de tip charter), cetățenii străini care sosesc în Cairo cu companii de linie nu pot folosi curse charter din alte orașe pentru întoarcerea în țara natală. Cetățenii străini care sosesc în Egipt (în alte orașe decât capitala) prin intermediul curselor charter se pot întoarce în țara de origine folosind companii de linie din Cairo.
La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.
Informații despre condițiile de călătorie în Tunisia (09.07.2021)
INFORMARE OFICIALĂ CĂLĂTORII TUNISIA
RESTRICȚII LA INTRAREA PE TERITORIUL NAȚIONAL:
1. Începând cu data de 1 iulie 2021, toți cetățenii care intră în Tunisia trebuie să respecte următoarele condiții:
1.1. Obligația efectuării unui test RT-PCR al cărui rezultat să fie negativ, care să nu depășească 72 de ore de la înregistrarea călătoriei. Testul trebuie să aibă un cod QR sau să fie eliberat de autoritățile sanitare competente.
*Sunt exceptați de la prezentarea unui test RT-PCR cu rezultat negativ copiii cu vârsta de până la 12 ani.
1.2. Obligația efectuării unei perioade de șapte zile de autoizolare la domiciliu.
Sunt exceptate de la efectuarea măsurii autoizolării următoarele categorii de persoane:
- persoanele care au efectuat cele două doze de vaccin anti-COVID-19, cu prezentarea certificatului de vaccinare care conține un cod QR;
- persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-COV-2 cu cel puțin șase săptămâni înainte de înregistrarea călătoriei, cu obligația prezentării unui certificat medical emis de autoritățile sanitare competente.
1.3 Semnarea unui angajament pe propria răspundere referitor la efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de șapte zile (pentru persoanele care nu au fost vaccinate).
Toți pasagerii care sosesc în Tunisia trebuie să completeze, înainte de data zborului, formularul de intrare în Tunisia disponibil pe pagina de internet: https://app.e7mi.tn, apoi să îl tipărească și să îl semneze.
Documentele se predau Serviciului de sănătate publică de la punctele de control.
Autoritățile tunisiene vor efectua teste anti-COVID-19 rapide, aleatorii, la punctele de intrare în țară, iar pasagerii detectați pozitiv vor fi însoțiți la centre de carantină destinate acestui scop.
2. Cetățenii români care călătoresc în Tunisia în scop turistic, prin intermediul unei agenții de voiaj, trebuie să aibă în vedere următoarele:
- Dacă ajung pe teritoriul tunisian în cadrul unei călătorii rezervate printr-o agenție de turism, care implică preluarea organizată de la aeroport către hotel, sunt exceptați de la măsura autoizolării, având obligația să prezinte un test RT-PCR negativ.
- Această excepție se aplică turiștilor care ajung în grup organizat în Tunisia, fie cu un zbor de tip charter, fie cu zboruri de linie, dacă biletul de avion a fost achiziționat prin intermediul unei agenții de turism.
- Totodată, se menține obligația ca turiștii să rămână în grup compact, iar în cazul părăsirii grupului organizat, va fi necesar un al doilea test tip PCR negativ în a cincea zi de la sosire.
- Costul testului PCR va fi suportat de turiști, iar prețul acestuia se ridică la aproximativ 60 de euro.
- Pe toată durata călătoriei, se impune respectarea măsurilor de prevenție și, în special, a celor referitoare la distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție.
Informații despre condițiile de călătorie în Spania (30.06.2021)
INFORMARE OFICIALĂ CĂLĂTORII SPANIA
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
Începând cu 21 iunie, România nu se mai află pe listă țărilor de risc, însă măsura poate fi revizuită după 7 zile.
Sursa: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm
Începând cu data de 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania: certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid.
Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/ . În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.
Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță insulele Canare trebuie să prezinte la momentul sosirii la hotel un test tip PCR sau un test antigen, teste efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani. Sunt exceptate de la măsura prezentării testelor persoanele care prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care să rezulte că au avut COVID-19 în ultimele 6 luni. Detalii suplimentare, în limba spaniolă, pot fi consultate pe pagina de internet a guvernului regional Canarias: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2021/112/001.html.
Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.